МБАЛ Левски предлага „Нирвана“ и Солна стая терапии

Общество


„Нирвана“ и Солна стая са новите медицински физиотерапевтични услуги, от които могат да се възползват пациентите в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в град Левски. Те са внедрени в рамките на проект, реализиран от здравното заведение.

По време на изпълнение на едногодишния проект в болницата са разкрити седем нови работни места, каза за БТА управителят Евгения Иванова. Това са трайно безработни лица, които вече са обучени за професиите на болногледач и здравен асистент.

Най-голямото принос за болницата е въвеждането на системата за дигитална рехабилитация „Нирвана“ и Солна стая, където се прилага методът на халотерапия.

„Особено ценна за мен е системата за дигитална рехабилитация, тъй като тя представлява едно вълшебство. Играейки в ‘Нирвана’ чрез забавни игри, пациентите успяват да вдигнат ръце и да се придвижат в помещението, което подпомага тяхното самообслужване у дома. Това може да е лесно за здравите, но е изключително ценно за болните. Системата незабавно отчита реалните постижения, като така пациентът разбира веднага дали е успял. Този метод, заедно с традиционната физиотерапия, допринасят за успеха на пациентите и подобряването на техното здравословно състояние“, обясни Иванова.

„Нирвана“ е иновативна система за рехабилитация, която помага на хора с инсулт, детска церебрална парализа, множествена склероза, фрактури и деца с аутизъм.

Службите на „Нирвана“ ще бъдат предлагани безплатно до 30 септември след приключване на проекта. Солната стая ще има ценоразпис за възрастни, но ще остане безплатна за децата. За пациенти на болницата услугата ще бъде абсолютно безплатна.

Иванова сподели, че „Нирвана“ в Левски е втората въведена система в болница в страната. Има още три подобни системи, но те са в домовете за медико-социални грижи и не са отворени за външни пациенти.

Д-р Илинка Илиева е лекарят, настъпила за въвеждането на иновативните методи на рехабилитация в болницата в Левски, и именно на нея са кръстени „Нирвана“ и Солната стая.

Ефектът от прилагането на „Нирвана“ заедно с другите методи на рехабилитация е впечатляващ, казва началникът на отделението по физиотерапия д-р Теодора Паякова. Те помагат на пациентите да станат по-самостоятелни и уверени.

Проектът „Създаване на заетост в МБАЛ Левски ЕООД чрез въвеждане на иновативни физиотерапевтични услуги“ има стойност около 300 000 лева и се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Eвропейското икономическо пространство (2014 – 2021 г.).

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от Българската телеграфна агенция (БТА).