Найден Зеленогорски иска промени в Конституция за местното самоуправление.

Плевен днес


Найден Зеленогорски, председател на сдружение „Достойнството на един народ“ и член на управителния съвет на Асоциацията на българските градове и региони, изрази мнение относно важността на местното самоуправление като близка до гражданите институция, способна да взема адекватни решения и да отговаря на нуждите на хората ефективно и бързо. Той критикува предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на кметства в населени места с повече от 300 души посредством подписка или референдум, наричайки го „законодателство на парче“, и подчертава, че липсата на цялостна административно-териториална концепция държи България далеч от статуса на модерна държава със силно второ ниво на самоуправление.

За повече от двадесет години дискусии по темата, резултати липсват и очакванията за обсъждането й при предстоящите промени в Конституцията останаха неизпълнени. Според Зеленогорски, макар политическите сили да обещават реформи преди избори, след изборите те обикновено централизират властта и финансите, вместо да ги децентрализират. Той посочва недостатъци в съвременната система, където само 10% от бюджета на общините се управлява от общинските съвети.

За да бъде България модерна и със силни региони, Зеленогорски смята, че трябва да се извършват избори за кмет дори там, където има едва 100 живеещи граждани, и предлага промени в критериите за общини, които би позволило на малки общини да се обединяват с по-големи в интерес на административния капацитет и качеството на живот. Отново подчертава нуждата от дългосрочни стратегически цели и ясна концепция за реформа в местното самоуправление.

В заключение, Найден Зеленогорски настоява за постигането на по-сериозна и дългосрочна стратегия за укрепване на местната власт и финансирането, което ще допринесе за по-ефективно управление на ресурсите и по-добро удовлетворяване на потребностите на гражданите.

Източник на информацията: PlevenZaPleven