Областен управител домакин на консултация за дуално обучение.

Областна администрация Плевен


Областният управител Виолета Иеремиева беше домакин на Регионална консултация за подготовка на програма за дуално обучение „Домино 2”, разработена от Министерство на образованието и науката по швейцарско-българска програма за сътрудничество със срок на изпълнение 2024 – 2028 г. Иеремиева откри форума, изразявайки заинтересованост от дуалната форма на обучение, която познава детайлно. Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара, представи предходните програмни периоди и основните аспекти на „Домино 2”, която стартира през пролетта на 2024 г. и цели бизнесът да допринася активно в обучението и учебните планове.

Презентацията очерта проблеми от предишни периоди като недостатъчна комуникация, неефективност и липса на яснота в ролите и лидерството. Албена Тотева, началник на РУО – Плевен, акцентира върху необходимостта работодателите да участват по-активно в процеса, като спомена и проблемите с транспорта на ученици до Плевен. Тя благодари на Иеремиева за съдействието в популяризирането на дуалната система.

На заключителния етап на дискусията, Иеремиева предложи включването на Министерство на труда и социалната политика в процеса на въвеждане на дуалната форма на обучение, за да се помогне за интеграцията на уязвимите групи от населението.