Община Плевен представи проектни идеи за интегрирано градско развитие на информационен ден

Последни новини


Плевенският Община Представи Своите Визии за Бъдещето при Информационна Среща

На специализиран информационен ден в Плевен бяха представени иновативни проектни идеи за обновление и развитие на града. Събитието се състоя на 11 април в зала „Плевен“, като част от инициативите свързани с Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Камелия Горненска, началник-отдел „Наблюдение и контрол на програми и проекти“, обърна внимание на присъстващите за участието на различни заинтересовани страни в процедурата по подбор на проектите. Тя акцентира, че всичка необходима информация относно процедурите и сроковете може да бъде намерена на интернет страницата на Общината и призова за активно подаване на проектни предложения до крайния срок на 09.05.2024 г.

Мирослав Илиев, началник-отдел „Разработване на проекти“, очерта конкретните планове на Общината, сред които се отличават предложението за „Интегриран градски транспорт“ с партньорство с „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, Плевен, и доставка на нови електрически автобуси. Инициативата с общ изчислен бюджет от 29 590 807,82 лв. с ДДС се фокусира също на реконструкцията на част от контактната мрежа и надграждане на системата за видеонаблюдение.

Втората важна идея засяга образованието – изграждането на нов корпус на ОУ „Валери Петров“ и модернизация на пет детски градини, като индикативната стойност на инвестициите за шестте образователни институции е 19 858 354 лв. с ДДС.

Третият акцент е върху социалната сфера и предвижда изграждането на нова сграда на Дома за стари хора в с. Бохот, като проектът предлага значително подобряване на условията и съответствие с наредбите за качество на социалните услуги, на стойност 10 711 818,73 лв. с ДДС.

За културно-историческото наследство и туризма, бяха обсъдени планове за обновление на Регионалния исторически музей и Скобелев парк-музей, с обща индикативна стойност 13 535 691,88 лв. с ДДС.

Информационната среща стимулира активен диалог сред присъстващите, като пътят към реализацията на проектите ще продължи с подбор и оценка на всички подадени идеи след 9 май. Общината очаква този процес да допринесе за трансформацията на Плевен в модерен и привлекателен град за живот и развитие.