Община Плевен проверява миризма на конски тор в Сторгозия.

Общество


Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен провеждат проверка във връзка с подаден сигнал за неприятна миризма от жители на жк „Сторгозия“, бл.16. Причината за сигнала е докладвана чрез писмо, изпратено на 9 април от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен до кмета на Общината.

Според писмото на РИОСВ, управата е уведомена, че е получен сигнал за наличие на неприятен аромат в жилищния квартал. В разговор с лицето подало сигнала е уточнено, че миризмата наподобява тази на конски тор и е била забелязана на 27 март от 17:00 до 19:00 часа.

На следващия ден, 28 март, в същия времеви интервал, специалисти от РИОСВ – Плевен са направили оглед и са констатирали, че в района на Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ и западно от трикотажната фабрика „Неви Фешън Текстил“, функционира ферма за отглеждане на коне. По време на проверката е установено, че на асфалтирана площадка с площ между 20 и 40 кв. м е акумулиран и оставен тор за отлежаване. Пред сградите за отглеждане на конете е отделена и по-малка площ за свеж торов отпадък. На място не е открит нито наемател, нито собственик на съоръжението.

Христо Херувимов, ръководител на отдел „Екология“ към местната управа, заяви: „Община Плевен стартира разследване на случая и ще осведомим гражданите за откритите нарушения и предприетите от нас мерки в скоро време.“

Информацията за статията е предоставена от infopleven.com.