Плевен подготвя фонтаните за празника си на 15 май.

Общество


В навечерието на Празника на Плевен – 15 май, Водната каскада и фонтаните в центъра на града ще започнат да работят на пълни обороти, както съобщават от Община Плевен. В момента тече процес на почистване и подготвяне на водната каскада и свързаните с нея съоръжения за активния летен сезон, който наближава.

През тази седмица служители се заемат с ръчно почистване на каскадата, Големия фонтан, Пеещия фонтан в градската градина и множеството по-малки фонтани, които често се наричат „глухарчета“. За един ден, екипите са успели да съберат десетки чували с отпадъци, сред които паднали листа, счупени клони от околната растителност, домакински отпадъци като стъклени бутилки, пластмасови контейнери и хартия. Открити са също счупени части от пейки и кошчета за боклук, които са били хвърлени в каскадата.

Следващата стъпка е основното машинно измиване на съоръженията, което ще бъде изпълнено от фирмата „Чистота“ ООД. Инж. Евгений Чакалов, началник на отдел „Техническа инфраструктура“ в местната администрация, информира, че следващата седмица ще започне процесът на възстановяване на струйниците, както и пробното пълнене и източване на мръсната вода от Големия фонтан и Водната каскада. В допълнение, ще бъдат проведени тестове на инсталациите и осветителните уредби, както и ще бъде проверена звуковата система.

Очаква се всички подготвителни действия да бъдат завършени до края на април месец.

Информацията в статията е предоставена от infopleven.com.