Плевен: Повторно преброяване на бюлетините от местни избори.

Общество


В Плевен започна повторното преброяване на бюлетините от над 100 избирателни секции от изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29.10.2023 г. По заповед на кмета на Община Плевен за повторния преглед на изборните книжа, от днес е предоставена Актовата зала на първия етаж в сградата на Общината. Вещи лицата, определени от Административния съд за извършване на повторния оглед са Венелина Габровска, Кирилка Ачева и Силвия Стефанова.

Във връзка с определение от 29.03.2024 г. на I състав на Административен съд – Плевен по Адм. дело № 260/2024 г., кметът на Община Плевен разпореди отваряне на архивното помещение № 6 на приземния етаж в общинската сграда /пл. „Възраждане“ № 2/, определено за съхранение на изборни материали след приключване на местните избори. Актовата зала е определена за помещение, където да се разположат изборните книжа за оглед и броене от вещите лица. Комисията от длъжностни лица от администрацията на Общината в състав Валери Начев – председател и членове Христиана Донова – Начева, Илиян Атанасов, и Добромир Банджаков е ангажирана с изпълнението на съдебното разпореждане.

Запечатаните чували са предадени с протокол на вещите лица и е предоставена необходимата техника и материали за изготвяне на копия за прилагане към заключението по съдебното определение. След приключване на работата на вещите лица и изготвяне на протокол, чувалите ще бъдат запечатани и върнати в архивното помещение.

Казусът за повторно преброяване възникна в края на миналата година след обединяване на 19 жалби срещу решение 226-МИ на ОИК в Плевен. Беше заповядано броене само на недействителните бюлетини за общински съветници. Решението на Административни съд в Плевен бе потвърдено от ОИК и обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна на плевенския Административен съд за ново разглеждане. Заседание по делото е насрочено за 22 април и до тази дата се очаква вещите лица да издадат заключение по възложената експертиза.

Информацията в статията е предоставена от infopleven.com.