Осми конкурс „Плевенско славейче“ събра деца-фолклористи в Плевен

Общество


Регионалният детски конкурс за народна песен „Плевенско славейче“ за осми път събра деца-таланти на народната песен. Организатор на събитието е Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“, като домакинството е поверено на Военния клуб в Плевен.

„Целта на този конкурс е да възпитаваме у децата любов към Родината, българския фолклор и да пазим националната ни идентичност,“ коментира на откриването о.з. подполк. инж. Радослав Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението. Той припомни, че конкурсът е посветен на оперната прима Гена Димитрова, която направи първите си стъпки в музикалното изкуство като дете в родното си село Беглеж с изпълнение на народни песни.

Сред присъстващите на конкурса бяха заместник-кметът на Община Плевен Елина Димитрова и началникът на отдел „Култура“ Анелия Дечева, която е била председател на журито още на първото издание на „Плевенско славейче“.

Тази година журито бе оглавявано от музикалния педагог Митко Димитров и включваше преподавателя по музика Венера Василева и о.з. майор Величко Бенеков.

Конкурсът привлече близо 40 деца, възрастни от 6 до 11 години, разпределени в три възрастови групи. Всеки участник показа любовта си към българските народни песни, а победителите бяха наградени във всяка от групите. Носителят на големия приз „Плевенско славейче“ за тази година стана десетгодишната Дария Кръстева от Начално училище „Единство“ в Плевен.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.