Открива се процедура за набиране на членове за Съвета на децата в община Плевен

Последни новини


Община Плевен обяви започване на процедура за избор на членове за Съвета на децата, който служи като консултативен орган към председателя на Държавна агенция за закрила на детето. Крайният срок за кандидатстване е 24 май 2024 г., като заявленията и необходимите документи се подават в Центъра за административно обслужване в Плевен.

Съветът се занимава с дейности по принципите на Конвенцията за правата на детето и българския Закон за закрила на детето. Членството в Съвета е предназначено за двама деца от всяка административна област – един титуляр и един заместник, като осигурява представителство и на деца от уязвими групи и деца с международна закрила.

Кметът на общината ще назначи комисия, която да прегледа кандидатите и да предложи трима кандидати по направление, като при липса на кандидатури в определено направление, подборът ще се проведе само за наличните. Комисията ще включва представители от различни сфери, включително общинска администрация, медии, общински съвет, бизнес и НПО.

Кандидати за членове могат да бъдат деца на възраст от 13 до 16 години, които участват в различни форми на самоуправление, инициативи и програми, неправителствени организации или като индивидуални участници. Те трябва да отговарят на критерии за активност, креативност, толерантност, умения за преговори, организационни способности, способност да представляват другите деца и да пътуват независимо.

Кандидатите трябва също така да попълнят формуляр и да напишат мотивационно писмо. Повече информация и необходимите формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени на уебсайта на общината или другите източници, които са изброени в оригиналната обява.