Плевенски театър отбелязва 97 години Иван Радоев с пърформанс

Общество


Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен ще отбележи 97-ата годишнина от рождението на своя патрон чрез поетичния пърформанс „Един бял лист“. Творбата е разработена по идея на внука на поета – Калоян Радоев и на режисьора Йордан Славейков. Събитието е анонсирано от Гергана Пирозова, драматург в културната институция.

В неповторимия часов пърформанс „Един бял лист“ ще се включат Иван Радоев – син, актьорът от плевенския театър Антъни Пенев, както и артистите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. В ролята на специален гост ще застане съпругата на поета Весела Радоева.

Спектакълът „Един бял лист“ е вдъхновен от стихотворения на Иван Радоев. Самото му заглавие е емблематично, вдъхновено от сборника му от 1975 година, издаден след продължително принудително мълчание на поета, продължило 15 години.

Създателите на пърформанса уверяват, че той не е обикновен рецитал, нито традиционен театрален спектакъл, не е и стандартен пърформанс, а представлява възможност за преживяване на символичната лирика и социално ангажирана поезия на Иван Радоев.

„Ненатрапчивите действия и директната връзка между актьорите и публиката обръща изпълнението в един вид поетичен диалог. Водеща за актьорите и създателите на „Един бял лист“ е идеята, че стиховете на Иван Радоев трябва да се разкриват сред обществеността истински и неприкрити – подобаващо смели, без прикраси и маски“, добавя драматургът Пирозова.

Иван Радоев е починал на 10 юли 1994 година, невидим света на 67-годишна възраст. От 1997 година театърът в Плевен носи неговото име и на всеки две години се организира Националният конкурс за драматургия „Иван Радоев“.

„Един бял лист“ ще бъде представен на 30 март, събота, от 19:00 часа.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.