ПГХВТ „Луи Пастьор“ чества математическия Ден на Пи със снимки

Плевен днес


На 14 март отбелязваме Деня на числото Пи, което е известно още като Лудолфово число или Архимедова константа и често се обозначава със съкращението 3,14. В ПГХВТ „Луи Пастьор“ в Плевен, учителката по математика Бистра Рашева провела урок, посветен на Пи, където учениците се запознали с интересни факти около историята и надлъжните изчисления на константата. Отбелязва се, че Пи има значение даже в митологията и е свързано със строежа на Египетските пирамиди.

Различни ученици, сред които Лияна Иванова и Гергана Георгиева от XII клас, Крум Кунчев от VIII клас „а“, Кристиан Кръстев от XI клас, Невелин Йотов от X клас и Владислав Велчев от IX клас „а“, представили информация за Пи, като някои демонстрирали и техника за запаметяване на числото с точност до десетата запетая чрез използването на изречение, където всяка дума отговаря на съответния брой цифри.

Интересен факт е, че 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн, което добавя към заинтригуващата мистика, свързана с числото Пи. Този ден е и повод да си припомним значението на математиката в различни области, като технологии, наука, медицина и други сфери.

Студентите в ПГХВТ „Луи Пастьор“ се обучават в специалности като топлинна и климатична техника, контрол на качеството на храни и напитки, и други, където математиката е неотъемна част от образованието. Директорът на училището, инж. Лилия Петкова, поздравила всички участници в инициативата за проявен интерес и усилия.

Източник на информацията: PlevenZaPleven