„Плевенски инвеститор награден от Министерството на иновациите и растежа.“

Плевен днес


Българската агенция за инвестиции (БАИ), част от Министерството на иновациите и растежа, проведе церемонията за наградите „Инвеститор на годината“ за 18-и път, отличавайки най-значимите инвестиционни проекти в страната за 2023 година. Едно от главните отличия в категорията „Инвестиция на зелено“ беше присъдено на компанията „Глас Контрибюшън“ ЕАД за разширение и модернизация на стъкларския завод „Рубин“ в Плевен, с акцент върху намаляването на въглеродните емисии. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на БАИ, Мила Ненова.

На церемонията в София присъстваха министри, местни власти, дипломати, представители на бизнеса и работодателските организации. Министърът на иновациите и растежа, Милена Стойчева, връчи сертификати за приоритетни инвестиционни проекти, включително един за „Глас Контрибюшън“ ЕАД, по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Проектът за модернизация на „Рубин“ струва 110 милиона лева, ще създаде 150 нови работни места и включва внедряване на нова пещ и оборудване за намаляване на СО2 емисиите, придобиване на енергийно ефективно оборудване и изграждането на нови складове.

Министър Стойчева подчерта значението на иновациите и технологиите, които помагат на производствата да бъдат екологично отговорни, като инвеститорите отбелязаха, че проектът ще повиши качеството на продукцията, ресурсната ефективност и ще намали производствените разходи. Завод „Рубин“ е сред най-големите работодатели в района и инвестира в подготовка на бъдещи кадри със собствена академия за обучение.

Източник на информацията: PlevenZaPleven