Плевенски съд стартира Седмица на отворените врати за граждани.

Общество


В Районния съд (РС) на Плевен от днес започва поредица от инициативи в рамките на Седмица на отворените врати, посветена на Деня на българската конституция. В програмата до петък са включени различни събития: урок по криминалистика за младежи, представяне на проекта „С бистър ум зад волана“ за ученици от 11-ти и 12-ти клас, организиран съвместно с Областната дирекция на МВР, както и финален кръг на състезание по машинопис, сред други. Предвидени са и срещи, по време на които ще бъдат представени различни съдебни професии като „съдебен секретар“, „съдебен деловодител“, „съдебен архивар“ и „призовкар – връчител на съдебни книжа“.

Председателят на РС – Плевен, съдия Вера Найденова, посочи по време на откриването, че инициативата е изключително важна за засилване знанията на гражданите относно функционирането на съда и вноси значителен принос в доверието към съдебната система. Със специално внимание се отбелязва участието на учениците в различните дейности организирани от съда.

Очакват се да бъдат обявени и победителите в конкурса „Съдът през моите очи“, в който участниците са се състезавали в категориите рисунка, есе или съчинение в зависимост от възрастта.

Един от акцентите, предвидени за следващите дни, е лекцията на конституционния съдия Красимир Влахов, посветена на „145 години след приемането на Търновската Конституция – Съдът и Конституцията“.

Седмицата на отворените врати съвпада с образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, осъществявана съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от Българската телеграфна агенция (БТА).