Скаутското движение отбелязва своя международен ден на 15 февруари.

Плевен днес


Международният ден на скаутите се отбелязва ежегодно на 15 февруари и е повод да се отдаде почит на движението на скаутите по целия свят. Скаутите са известни със своята привързаност към природата и принципите на честно поведение. Въпреки че първоначално терминът „скаут“ е означавал „разузнавач“, сега скаутите са известни със своята миролюбива и позитивна дейност.

Зараждането на скаутското движение датира от 1907 година, когато сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел, бивш командир в британската армия, създава първите скаутски групи в Англия, превръщайки градските младежи в членове на скаутска организация на остров Браунси. Скаутската идея бързо набира популярност и се разпространява из целия свят.

Скаутското движение днес включва над 28 милиона членове в 154 държави, разделени в различни регионални зони като Европа, Евразия, Интер-Америка, Африка и Азия-Пасифик. Скаутските организации са отворени за всички без ограничения по отношение на възраст, пол, вероизповедание, социален статус, политически възгледи, цвят на кожата и други. Централата на Световната организация на скаутското движение (СОСД) и нейното изпълнително бюро се намират в Женева, Швейцария. Във всяка страна признаването и членството се дава само на една национална скаутска организация.

Тази новина показва, че скаутското движение е ценно глобално учреждение, допринасящо за обществото по позитивен и конструктивен начин, като вдъхновява младите хора и ги учи на уважение към природата и хората.

Източник на информацията: PlevenZaPleven