СОНИК СТАРТ в Левски отпразнува Сирни Заговезни със социални екипи.

Плевен днес


В град Левски, екипите на социалните услуги на компанията „СОНИК СТАРТ“ проведоха празника „Сирни Заговезни“, с участието на доброволци, служители и потребители на социални услуги. Целта на събитието, което се проведе под мотото „Да съхраним традицията“, е да запознае децата с българските традиции и празници.

На празника присъстваха Иван Иванов, управител на „СОНИК СТАРТ“, служители от Общината на Левски и самодейци, които възстановиха традиционни ритуали. Г-жа Михайлова, гост на събитието, информира участниците за празника „Заговезни“ и разказа за различни обичаи в България, въвеждайки всички в атмосферата на миналото.

Едно от забавленията по време на празника беше обичаят „Прошка“, при който хората, облечени в народни носии, изразяваха прошка един към друг. Също така беше извършен и обичаят „хамкане“ – децата се опитваха да уловят с устата си парче халва или варено яйце, окачено на червен конец от тавана, което беше знак за здраве през цялата година.

Организаторите осигуриха празнична трапеза, която включваше традиционни ястия като баница със сирене, варени яйца, халва с ядки и празнична погача. Събирането почете очакването на пролетта и се превърна във весело събитие за всички присъстващи.

Източник на информацията: PlevenZaPleven