ХГ „Илия Бешков“ представя творби на Дило Дилов в чест на 110-годишнината от рождението му

Последни новини


Плевенската Художествена галерия „Илия Бешков“ отбелязва величествено 110 години от рождението на изтъкнатия български художник Дило Дилов с изложба, която ще бъде открита днес, в 18:00 часа. Експонатите, които са част от фонда на галерията, представят разнообразието в творческия път на майстора.

Дило Дилов, роден през 1914 година, израства в България, но своето художествено образование получава в Белград под ръководството на проф. Мило Милунович. Въпреки трудностите, наложени от военното време, той завършва обучението си в Софийската художествена академия през 1942 година с преподавател проф. Никола Ганушев.

Дилов е известен със своята преданост към импресионизма и постимпресионизма, запазвайки си автентичния стил въпреки традиционните тенденции в живописта по това време. Творецът има значим принос в художествения живот на Плевен, където от 1960 до 1974 г. заема позицията на творчески секретар на местната група на художници и е основен двигател за създаването на Художествената галерия в града през 1958 г.

Той организира няколко самостоятелни изложби в София и други градове, като творбите му намират място както в национални галерии, така и в множество частни колекции около света. За изключителните си успехи е отличен със званието „Заслужил художник” през 1972 година, а след смъртта си е почетен с титлата „Почетен гражданин” на Плевен.

Отваряйки сърцата и душите си към наследството на Дило Дилов, Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен предлага на посетителите възможността да се потопят в магията на неговата изкуства и да празнуват величието на един от най-влиятелните български изразители на модерната ера.