Художничката Моника Тошева: Водещата ми страст в рисуването е любовта [ПД]

Акценти

Нейните картини са колоритни, вдъхновяващи и силно въздействащи. Обича поп арта, но не се ограничава само в този стил. Работи като галерист в София, пише докторат и е посветила себе си на изкуството. Моника Тошева е с визия на топмодел и има изявен талант, който развива с постоянство и много любов. Нейна картина притежава любимият й състезател от Формула 1 – световният шампион Кими Райконен, което е сбъдната нейна мечта. Днес, 26 април, открива изложба в столичната галерия „Нирвана“, на която очаква целия художествен елит на града, а и гости от страната. Показва около 30-ина творби –масло и акрил, представени в няколко зали на галерията. За почитателите на изобразителното изкуство и читатели на Plevendnes.com младата и талантлива художничка с плевенски корени, която миналата година гостува със самостоятелна изложба в Артцентър „Плевен“, даде специално интервю.
– Моника, голямата новина при теб е, че днес в 18,30 ч. откриваш изложба в галерия „Нирвана“.
– Да, днес представям моята четвърта самостоятелна изложба, озаглавена „МОТО“, и много се вълнувам. Показвам серия картини, вдъхновени от Тоскана, Италия. Имах едно невероятно преживяване там и реших да покажа моето вдъхновение. Има две линии в експозицията – едната са поп арт картини, другата са пейзажи. Изложбата може да бъде видяна до 26 май.

– Какви техники си използвала?
– Използвала съм традиционната техника, която много обичам – масло, а също така за първи път съм рисувала с акрил. Тава е новото. Много интересно е и самото заглавие – МОТО, което е игра и с инициалите на името ми МОника ТОшева, но всъщност главната концепция е свързана и с академичното. Когато правих едно от проучванията си за моята докторска дисертация, се оказа, че е имало група художници класици, които още в началото на създаването на Държавното рисувално училище в България – днешната Национална художествена академия, са правели такива академични задачи и са се подписвали със заглавието МОТО. Много от големите имена на изобразителното изкуство са създали творби по темата, като Иван Милев – МОТО „Падишах“, Илия Петров МОТО „На чешмата“ и МОТО „Лодкарят“, Кирил Иванов МОТО 1924 „Зима“ и много други. Така намерих връзката с академичното и стъпих на стабилни основи, а след като добавих съвпадението с името ми, съвсем естествено изведох проекта МОТО – живопис. Винаги залагам на това заглавията на моите изложби да носят провокация и да имат дълбок смисъл и концепция.
– Поканила ли си специални гости?
– Да, всъщност очаквам много посетители. Изложбата ще бъде открита от проф. Любомир Стойков и д-р Людмил Веселинов. Поканен е целият художествен елит на София, така че наистина очаквам много голямо събитие, което може само да ме радва. Ще бъде представен и каталог към експозицията, в който е включена рецензия на акад. Светлин Русев.
– До къде стигна с доктората?
– На финала съм, на редакция и като мине изложбата, ми предстои да защитя докторска дисертация.
В Тоскана.– Смяташ ли да преподаваш в някакъв момент?
– Аз преподавам частни уроци по рисуване от много години, но да преподавам в Художествената академия или в университет бих го правила на непълно работно време засега, защото имам и други амбиции и желания, които се стремя да реализирам. Но за в бъдеще – защо не? Много е хубаво за един художник да бъде и преподавател.
С проф. Станислав Памукчиев– Какво друго е във фокуса на вниманието ти?
– Много искам да направя следващата си самостоятелна изложба в чужбина. Работя по този въпрос и ако всичко върви по план, се очертава да бъде в любимата ми държава Италия.
В Рим.– В кой град?
– В Рим.
– Още ли стреляш?
– Да, винаги когато се чувствам по-напрегната. Това е един мой любим начин да се разтоварвам.
– Да се е появило ново хоби в живота ти, или нова любов, нова провокация?
– Винаги има провокация. И преди съм казвала, че моя водеща страст да рисувам е любовта, така че винаги се чувствам обичана и вдъхновена. За сега ще кажа само това.
В работна среда.– Как се развиваш като галерист?
– До края на 2018 г има няколко изложби, които готвя. През 2019 г ми предстои интересна експозиция, която съм организирала. Не мога да кажа подробности, защото е свързана с човек, на когото много държа. Така че когато дойде времето, ще споделя повече.
– Работният ти ден колко продължава?
– 24 часа. Винаги се случва нещо интересно, което ми помага в едната или в другата сфера на развитието ми, така че съм изцяло погълната от изкуството.
Картина от предстоящата й експозиция в галерия „Нирвана“.– Какви са впечатленията ти – младите хора имат ли потребност от изобразително изкуство?
Прави ми много добро впечатление, че младите хора стават все по-будни и насочени в тази сфера. Изкуството е станало много масово. Поп артът играе също голяма роля, а те се увличат от модата и когато един съвременен артист успява да ги привлече с дадена тема, наистина има многобройна публика. Надявам се да бъде и още по-голяма и това да продължи и занапред.
– Спортуваш ли?
– Да, продължавам да спортувам канго джъмп. Доста съм редовна в това. Когато готвя изложба, го поставям малко на заден план, но иначе два-три пъти в седмицата намирам време. Предпочитам да се занимавам сутрин.
– Някакъв специален начин на хранене имаш ли, за да изглеждаш винаги перфектно?
– От доста време се храня доста здравословно. Консумирам основно риба, салати, ядки, плодове. Подбирам внимателно с какво се храня, за да се чувствам свежа и да съм продуктивна и енергична.
– Какво те доведе в Плевен на 24 април 2018 г?
– Доведе ме тук великолепната изложба на Милко Божов, от която съм впечатлена! Той е един от моите любими художници. Събрахме се една група колеги и приятели и дойдохме да го уважим. Също така сантиментът ми към Артцентър „Плевен“ и Пламен Моневски. Тук миналата година представих две от моите серии картини – „TARGET” и „ФИ(т)НЕС”, които са на спортни теми. Аз съм много впечатлена от Плевен, от гостоприемството, с което ме приехте тогава, така че винаги ще се връщам с огромно удоволствие тук.
До картини на художника Милко Божков, който откри първа самостоятелна изложба в Плевен на 24 април 2018 гОткриването на третата й самостоятелна изложба в Артцентър „Плевен“ – 2017 г.Изложбата й „Target“ в НДК – 2016 г.С композиторката и поетеса Вида Пиронкова.С проф. Емил Попов на откриването на скулптурата „Конник“ пред НДК.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com