Кръгла маса в Плевен за достъпа до грижи за възрастни.

Областна администрация Плевен


В Регионалния исторически музей в Плевен се проведе кръгла маса на тема „Когато търсенето изпреварва предлагането – гарантираме ли достъпа на възрастните хора до дългосрочни грижи в домашна среда?”. Събитието е организирано от „Каритас България“ и „Каритас Русе“.
  Участник в дискусията беше заместник областният управител Николай Абрашев заедно с експерти, практици и отговорни за дългосрочната грижа местни представители на публичните институции, ангажирани с планирането и изпълнението на политики за интегрирани здравно-социални услуги за възрастните хора над 65 г. в дома и общността.
  Целта на кръглата маса беше да се поставят и дискутират основните предизвикателства, възпрепятстващи ефективното планиране, формиране и прилагане на политики в областта на дългосрочната грижа в местен и национален контекст. По време на срещата бяха представени конкретни заключения и препоръки, отправени в наскоро публикуваното аналитично изследване на „Каритас България“ по темата за достъпа на възрастните хора до дългосрочни грижи в домашна среда.
  Обсъжданите проблеми стават все по-актуални на фона на статистическите данни, които показват, че 23,5% от населението в България е на възраст над 65 г. Прогнозата сочи, че темповете на застаряване у нас са по-бързи от тези в останалите европейски страни и са с тенденция към ускоряване.
  Нарастващата нужда от дългосрочни грижи е резултат и от нездравословното остаряване на населението в страната.
  В рамките на дискусията беше поставен акцент върху сложната ситуация в сектора на дългосрочните грижи в България, характеризираща се с остър недостиг на професионалисти и липса на достъпни и качествени услуги за възрастните хора.
  Устойчиво финансиране, ясни стандарти за качество, по-добри условия на труд, легализиране на неформалните доставчици, разнообразни модели на домашни грижи и осигуряване на лесен достъп до услуги за все по-застаряващото население в България са сред едни от най-неотложните мерки за осигуряване на качествени, финансово приемливи и достъпни грижи за всички.
  Базирайки се на свой предишен опит във връзка със законодателна инициатива, Николай Абрашев посочи най-верния алгоритъм, за да достигнат посочените проблеми до адекватното им разрешаване: ясно и конкретно формулиране на предложенията, запознаване на ресорния министър с тях, както и ангажиране на народни представители, които да застанат зад исканията за законодателни промени, за да могат те в максимално кратък срок да достигнат до гласуване.
  Кръглата маса беше проведена в рамките на проект „Достъп на възрастните хора (65+) до дългосрочни грижи в дома и общността – политики и реалност“, изпълняван с финансовата подкрепа на фонд „Активни граждани България” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2014 – 2021 г.), финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.