Полиция откри старинни ценности и металотърсач в Чомаковци.

Полиция

От информационния бюлетин на Министерство на вътрешните работи – Плевен постъпи информация за полицейски акции, извършени на територията на областта.

На 24 април 2024 г., в село Чомаковци, полицейски служители от У – Койнаре и Областната дирекция на МВР – Плевен са провели специализирана операция, в резултат на която са иззети 118 предмета, сходни с културно-исторически ценности. Предмети като пръстени, монети, фиболи, върхове на копия, заедно с металотърсач, са намерени в дома на 42-годишен мъж по време на претърсване. Откритите артефакти не са били регистрирани в Регионален исторически музей – Плевен, както изисква законът. Въведено е досъдебно производство и предстои провеждането на съдебно-археологическа експертиза, за да се определи автентичността, датировката и стойността на иззетите предмети.

В друг случай, на 23 април в град Плевен, 35-годишен местен жител е задържан за притежание на наркотици. След спиране за проверка от полицията по улица „Генерал Ганецки“, мъжът е предал доброволно контейнер с бяло кристалообразно вещество, което той идентифицира като пико. Започнато е бързо полицейско производство и е сезирана Районната прокуратура, като предстои провеждане на физико-химическа експертиза на иззетите вещества.

Полицията продължава разследванията по двете дела.